A hivatali miliő szerves részét képezi a konyha, mint a szociális események és pletykálkodások origója, mely egyúttal kitűnően leképezi a kollektíva munkahelyéhez és bátran állíthatjuk, hogy az egész környezetéhez való viszonyulását. Elmondhatjuk, hogy a dolgozó saját nappalijának leképeződése az irodai asztal, de azt vajon kijelenthetjük-e, hogy a konyhában uralkodó állapotokból következtetni tudunk a kollegák saját konyhájának igényszintjére?

Szerencsés esetben a vezetőség takarítónőre bízza a konyhai felületek higiéniai kezelését, ideális esetben pedig a tisztítási munkák ezen túl még a szekrények, fiókok, mikrohullámú sütők és hűtők belsejére is kiterjednek. Attól tartok azonban, hogy költséghatékonysági megfontolásból a legtöbb munkahelyen a konyha tisztasági szintje a dolgozók lelkiismeretének és toleranciaszintjének függvénye. Ilyen helyeken tehát az élet örök vesztesei, azaz az érzékenyebb szaglású dolgozók, illetve a penészes csirkepörköltek és a több hónapja lejárt joghurtok esküdt ellenségei kénytelenek összefogni, hogy amolyan fapados team-building keretében rövid úton megszabaduljanak a közös hűtőben hetek, de a folyosón terjengő szagokból ítélve inkább hónapok alatt felhalmozódott ínyencségektől.
 
A hűtő tartalmát gumikesztyűben és gázmaszkban böngészve lehetőségünk nyílik értékes pszichológiai megfigyeléseket tenni. Az talán természetes, hogy néha megfeledkezünk a joghurtról, amit ebédszünetben sebtében bedobtunk a hűtőbe, mondván hogy majd a délután folyamán megesszük, később pedig már nem tudjuk beazonosítani, hogy a fellelhető három málnás, öt epres, netán a négy görög (szintén epres) Danone közül melyik is volt a miénk, ezért aztán mindet érintetlenül otthagyjuk. Érdekesebb lenne viszont megismerni annak a dolgozónak a gondolkodásmódját, aki az alkalmasint nem is olyan olcsón vásárolt műanyag (urambocsá’ tupperware) edényben tárolt főfogásról feledkezik meg hónapokra oly módon, mintha az sosem létezett volna. Reméljük, hogy nem ő volt az a kollega, aki az imént a TK 13/1-es aktát elkérte tőlem.
 
A hűtőben tárolt beazonosíthatatlan objektumok, illetve az onnan eltűnt vagy valaki más által félig megkezdett saját ételek rejtélye kimeríthetetlen témaforrás lenne bárki számára. Sajnos nem tudom a kedves olvasókat azzal kecsegtetni, hogy csupán városi legenda volna az alsó polcra diszkréten elhelyezett tubusban talált székletminta, vagy a pizza, amelyet a csinovnyik ugyan nemrég rendelt, ám amire egy szemfüles és vélhetően farkaséhes kollega hamarabb lecsapott, csupán a pizza karimáját hagyva a szomorú kartondobozban.
 
Senkit sem szeretnék eltántorítani a munkahelyi közös étkezések örömeitől, hiszen kiváló terep ez az információgyűjtésre illetve kapcsolatok építésére, ám javaslom, hogy ebédünk hűtőbe helyezésekor gondoljuk át, milyen társaságba keveredik anyánk főztje.

A bejegyzés trackback címe:

https://csinovnyikblog.blog.hu/api/trackback/id/tr391792279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IndaMuncher 2010.02.26. 15:00:04

Többnyire diplomás emberek kleptomániájának kiélési helye is a konyha ám. Bögrék, teaszűrők nincsenek biztonságban.
Egyszer vettem egy Garfieldot, otthagytam a konyhában az újságok között, olvassa más is. Két óra múlva már hűlt helye sem volt. Bezzeg a Fedél nélkül-öket nem lopják el. Franc a picsájukat.

sztívön 2010.02.26. 15:00:41

A feledés homályába merült székletmintával együtt végül is a páciens diarrhoe panaszainak okára sem derülhetett fény ily módon.
Vagy talán úgy elhúzta a csíkot, hogy a mai napig nem tért vissza???
Mivel ismereteim szerint a konyhát használó munkatársak javíthatatlanok, felületkezelő kisiparos foglalkoztatására kell rábírni az igen tisztelt ügyvezetető igazgatót.

IndaMuncher 2010.02.26. 15:03:27

@F.house: Ja, asszem az irodai budi külön posztot érdemel. :)

Szekszkazan (törölt) 2010.02.26. 20:29:54

Érdekes, tanulságos, és igaz post. Első kézből van lehetőségem figyelni egy ilyen konyhát (én nem ott kajálok).

Az a tény, hogy több diplomás, felnőtt emberek nem jutnak el addig az önszerveződési szintig, hogy a kajájukra ráírják, hogy az övéké (filctoll, öntapadós cetli, stb), az azért nem semmi.

4TUN3 2010.02.26. 21:01:05

Elözö munkahelyemre én is vittem magamnak néha kaját. A dobozomra elörelátóan felragasztottam egy biohazard címkét. Soha nem nyúltak hozzá.

Herlock Sholmes 2010.02.26. 21:28:47

Pálpusztais papírral hűtőkilincs belső részét lágyan bekenni.

egy maréknyi dollár 2010.02.26. 21:33:20

Tetszik az írás stílusa, könnyed humora.
Mi/ötfős közösség,ráadásul napi váltásban/nem szoktuk elvenni a másét,de a hűtöben felejtett romlandó kaják esete ismerős.Tudjátok-e, hogy a dobozos tej milyen alattomos jószág?Persze csak kellő idő eltelte után.Semmi szaga nincs a hűtőben,szobahőmérsékletre kerülve viszont másodpercek alatt elborítja a helyiséget penetráns illata.
A székletmintát viszont nem értem.Mármint hogy miért a munkahelyen kell megtölteni a tégelyt és minek hűtve tárolni.Legendának sem túl ütős.Egyébként/legalábbis 15 éve/ elég bombabiztos volt a minta tárolására szolgáló edényzet:papírdoboz,benne egy ksi műanyag tok és abban a fémkapszula.

egyanyuka 2010.02.26. 22:08:46

Nekem volt hogy elvitték a rendelt ebédemet, rajta volt a nevem. Másnap mentem, és csodálkoztam, hogy ugyanolyan dobozban egy paprikás csirke van nokedlivel. Megkerestem a tulaját, mesélte, hogy ő csak kivette a dobozt, nem nézett semmit, de a nagydarab férje csodálkozott otthon, hogy miért kapott paradicsomos káposztafőzeléket. :) Végül is jó volt aznap a paprikás csirke.
Egy kolléganőm (nem az eszesebb) a vaját a mikróba meg akarta olvasztani. Mivel csomagolással együtt tette be, volt nagy szikra meg tűzijáték.
A tányérok, meg az evőeszközök meg 2 év alatt szinte mindig elfogytak.

Manyizga (törölt) 2010.02.26. 22:28:42

Nálunk a mosogatást felejtették el annó egyesek. (Soha nem ettem a céges konyhában)

Aztán az egyik kolléga - többszöri figyelmeztetés után - kihirdette a statáriumot: amennyiben mosogatni való evőeszközt talál a konyhában, kidobja.

Lett egy tiszta, de evőeszköz nélküli konyhánk. :D

Taurusz 2010.02.26. 23:05:47

Én saját étkészletet hordok, saját magamnak főzök, a hűtő a beérkezésemtől délig van használva részemről. És így is volt, hogy az otthon főzött kajámat valaki megette, edényt eltüntette. De hogy ki volt, soha nem derült ki. A többiek panaszkodnak, hogy nincs kés, kanál, (villa érdekes módon mindig marad,) én a sajátot használom. Nem lehet bízni senkiben. :)

N.Zoli 2010.02.27. 00:33:19

Nalunk van konyha. Persze a legtobb ember a kaves/teascseszejet nem kepes a tiz meterrel arrebb levo konyhaba teleportalni a kajaldabol. Szerencsere a hutok rendben vannak (csak vaj, lekvar es Tabasco van bennuk)
Viszont megszolalt a tuzriaszto mikroban 10 percre felejtett kaja es kenyerpiritoban maximumon felejtet kenyer miatt is. Nem mondom meg milyen nemuek voltak minden esetben az elkovetok, mert a femministak meg a vegen felhaborodnak, de nagyobb fustot csinaltak, mint az Omega a fenykoraban egy-egy koncerten.

Rókakígyó 2010.02.27. 08:57:01

A posztírónak jó munkahelye lehet, ha munkaidőben tud írogatni.
Nálunk az egyik polc a kollégák elhagyott eszcajgjának volt fenntartva. A teásbögre részleg mindig tele volt. Így én nem vittem be soha sajátot.

Taurusz 2010.02.27. 09:36:41

@Rókakígyó: Én mindig a táskámban tartom a cuccom, mikor épp nem használom. És nálunk van, akinek saját szekrénye(!) van.

orczy tér 1. 2010.02.27. 09:38:21

Nálunk az egyik "kolleganő" beleturházot a mosogatóba.Mikor felelősségre vontam,azt kérte ki magának,hogy miért pikkelek rá???Anyád!!!!!!

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.02.27. 14:45:02

Lehet, hogy én dolgozom szerencsés helyen, de nálunk máshogy mennek a dolgok. Megállapodás alapján, amin nincs név, az közös. Akik szombaton bent vannak, azok bármit megehetnek a hűtőből, viszont a maradékot ki kell dobni, hogy hétfőre üres legyen a hűtő. A héten véletlenül egy sürgős telefon miatt a mosogatóban felejtettem a kajás dobozomat és pár óra múlva azt láttam, hogy valaki elmosogatta. Utólag is köszönet érte, bárki volt is. :)

Taurusz 2010.02.27. 16:47:10

@Rókakígyó: Azért egy sima táskába simán belefér egy kanálgép. :) retronom.hu/files/images/K%C3%A9p%20003_2.preview.jpg

keknyuul 2010.03.05. 10:00:38

@F.house: Sőt, van olyan munkahelyi konyha, ami a női budi előterében van kiképezve! A mi intézményünkben több is! Hát én ezért nem eszem a munkahelyen, max zacskós ropit vagy almát(banánt) és sajnos még csokit is (mert konyha használata nélkül fogyasztható). De ha megtehetném, a budira sem járnék. Csak ezt nem tudom kivitelezni, mert 8 óra a munkaidő.
Broáf

hopp-hopp 2010.03.07. 14:22:45

nálunk is külön történelme van a hűtőnek. de a bentlakós sztorik a legjobbak:

amikor már mászik valami - akkor kidobjuk.
ha szaga van - kidobjuk.

a notórius nem mosogatóknak - levágjuk a kezét, és kidobjuk a kajásdobozait. :)

volt egy időszak amikor nem akarták elhinni, hogy a dobozukat, ha nem mossák el - kidobom - és kidobtam. (szarom le, hogy zepteres... me' az is ugyanolyan büdös egy 3 napon belül!)

hmmm - műkörmökkel is ügyesen mosogattak egy idő után :P

euria 2010.03.07. 18:56:14

Nálunk egyszer döglött denevér volt a közös hűtőben...
süti beállítások módosítása