Mai témánk szorosan vett munkahelyünk, falatnyi territóriumunk az irodán belül: az íróasztal. Bár a szó szoros értelmében nem a tulajdonunk, gyakran több időt töltünk mellette, mint a saját ágyunkban. Ennek megfelelően akaratlanul is saját képünkre formáljuk, egyéni stílusjegyeinkkel nyomot hagyva rajta. Tekintsük át a különféle asztalstílusokat és tulajdonosaikat! Az alábbi felsorolás korántsem teljes, és általában az egyes stílusok nem tisztán, hanem egymással keveredve jelennek meg.

A falanszter
 
Monitor, telefon, irattartó, naptár, toll. Slussz.
 
A budoár
 
Elsősorban, de nem kizárólag, női tulajdonosra vall. Széles spektrumot találhatunk rajta mindenféle kozmetikumból. A kézkrém és a papírzsebkendő alap, utóbbi csinos dobozkában. Tükör, sminkkészlet (nappali és esti sminkhez), minimum kétféle parfüm (business és esti), dezodor, hintőpor, testápoló, lábizzadásgátló, manikűrkészlet, körömlakk.  Ja, az asztal sarkán néhány dokumentum, jelezvén a munkavégzést. (A szekrényben tuti megbújik egy váltócipő, és egy szexi felső, ha beütne egy last minute randi, vagy céges vacsi)
 
A botanikus kert
 
Tulajdonosa a növények szerelmese, szinte elbarikádozza magát velük, más élőlények társaságára nincs igénye. A cserepes növények szinte teljes választékával rendelkezik, kihalóban lévő fajokkal is találkozhatunk nála. Szakképzetten viseli gondját kedvenceinek, tavasszal és ősszel átültet, egyébként locsol, nyír és permetez. 
 
A káosz
 
Tulajdonosának alapelve, hogy a zseni átlát a káoszon. Az estek többségében ez így is van, mintegy 20 perc alatt bármit megtalál, amit saját maga helyezett el körültekintően, csak általa ismert kritériumok és az aktuális csillagállás szerint. Bizonyára a mosatlan bögrének, és a múlt heti ebéd maradékának is kozmikus jelentősége van az események rendszerében. Teljesen kétségbeesik, ha valaki rendet rak az asztalán. Papírjait kreatív módon egyedi kávéfoltokkal látja el. Asztala direkt ragad, hogy a huzat ne fújja le a fontos dokumentumokat.
 
A gyűjtögető
 
Soha nem dob ki semmit, vagy ha mégis, hát szelektíven. Csinos kupacokban találjuk asztalán a papír, üveg, fém és műanyag hulladékot, melyből képes kreatív módon használati tárgyakat készíteni. Így lesz a műanyag flakonból locsolókanna, cukorkásdobozból gemkapocstartó, a bonbon dobozából ceruzatartó. Általában látens ökoterrorista, titokban az irodát járja, és ha égve felejtett villanyt talál, rögtön akcióba lép.
 
A gyógyszertár
 
Birtokosa az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bejegyzett, vényre és vény nélkül kapható, készítmények többségének. Kollekciójának egy részét az asztalon találjuk, de fiókjába is jut belőlük bőven. Ezeken kívül a kézfertőtlenítő kendő és zselé, a kétfajta papírzsebkendő (illatos és illatmentes), az eldobható WC ülőke és természetesen a maszk sem hiányzik kelléktárából. Asztala oly steril, hogy akár rutinműtétet is végezhetnénk rajta. Az ijesztő az, hogy az eszközei is megvannak hozzá…
 
A biobolt
 
Általában az előző típussal kombinálva jelenik meg. Tulajdonosa az egészséges életmód elkötelezett híve, mégis, szinte állandóan beteg. Az asztalán egyaránt fellelhetők különféle magok, az őrlés minden stádiumából. Ezen kívül szójatermékek és étrend-kiegészítő tabletták garmadája áll mindenkor rendelkezésére (magnézium az stresszre, ehinacea cseppek a vírusok ellen, a C-vitamin alap, B-vitamin és vas a vérszegénységre, cink a hajra és körömre, kalcium a csontritkulás ellen, A-vitamin a szemre). Nasinak egy kis puffasztott kölesgolyó biocéklalével leöblítve. Gyógyteából is legalább 5 fajta, hogy bármely tünetet azonnal orvosolni tudja. Ezen kívül egy sál és egy plusz pulóver a fránya légkondi miatt…
 
A családfa
 
Fényképek egyenes és nem egyenes ági rokonokról és azok háziállatairól a legkülönfélébb helyzetekben, legyen az nyaralás, szülinap vagy az első biliztetés. Általában feldobja a kollekciót néhány gyermekrajzzal a falon. Az sem akadály, ha neki nincsenek is gyerekei. Mindig akad egy-két tehetséges unokaöcs-unokahúg, aki jól tud kutyát, cicát, szivárványt vagy éppen terminátort rajzolni. Kiterjedt családi kapcsolatait munkaidőben ápolja. A témában lásd cikkünket a mobiltelefon irodai használatáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://csinovnyikblog.blog.hu/api/trackback/id/tr161780899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztívön 2010.02.25. 21:33:30

Engem a családfa típusú dolgozó tud kibuktatni, ahogy körbeveszi magát szeretteinek különböző relikviáival. Akarva, akaratlanul már én is családtagnak érzem magam, annyiszor látom a monitor mellé biggyesztett falusi nagymamát, vagy az óvodai farsangon katicabogár jelmezbe bújt Nikikét. Iszonyat! Blogot a családi képek, rajzok ellen!

kzolika 2010.02.27. 01:32:56

Nekem falanszter van, vagy inkább sivár. És mivel clean desk policy is van (nap végén mindent el kell pakolni), éjszakára a monitor, a billentyűzet, az egér és az asztali lámpa marad az asztalon. Körül is nézek a nappaliban, hátha nincsenek bútoraim. Amúgy meg így nem kell semmit összeszednem, amikor felmondok, ugyanúgy hazamgyek az utolsó napomon, mint bármely másik nap.

hopp-hopp 2010.03.07. 15:12:23

az enyém utólérhetetlen.

rezsó-mikroszkóp-kézműveskellékek-képek-növéynek-óra.

:)

Hanna Andersson 2010.03.09. 12:40:55

A sok családi fotó tényleg kiborító tud lenni, pláne amikor már az összes gyerek/unoka/unokatestvér stb-stb.. megnősült, megszült, lediplomázott és ezekről mind egy -egy (akár több fotó is :D ) díszeleg az asztalon ... :D Pff... :S

Amúgy ha jól megnézem, a saját asztalom : falanszter káosszal vegyítve... :D :P
süti beállítások módosítása