A magyar nyelv számtalan formában leírja az emberek egyik irányból másikba haladását: menni, járni, osonni, trappolni, menetelni, tipegni, vánszorogni és még sorolhatnánk. Azt gondolhatnánk, hogy a cél elérése szempontjából teljesen mindegy, hogy mily módon haladunk. Ez azonban tévedés. Környezetünkre nagyon is hatással van járásunk tempója, hangja, ritmusa, ez különösen irodai környezetben meghatározó, ahol az általános alapzaj a külső zajszintnél kisebb.
 
Itt beszúrnám kedves nyelvtanárom véleményét a helyes járás kivitelezésének kérdéskörében. Szerinte a helyes járás talpélen valósul meg, mintegy gördülve a sarok irányából a lábujjak felé. Nézetei szerint a női (vagy akár a férfi) magassarkú cipő teljességgel alkalmatlan ennek kivitelezésére. Véleménye kevéssé szakmai, ám szerintem megragadja a probléma lényegét.
 
Azon szerencsések, akik padlószőnyeggel borított irodában dolgoznak, talán nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, talán csak megjegyzik magukban: „Úristen, ez a csaj úgy megy, mint egy tank…”) Aki azonban töltött már el nyolc órát parkettás, esetleg járólapos irodai környezetben, az pontosan tudja, mennyire tudja frusztrálni a kollégákat egy-egy magas sarkú cipő tipegése. A női nem védelmében megjegyezném, hogy a jelenség nem korlátozódik kizárólag a szebbik nem képviselőire. Egyre több férfinak is kopog a cipője. Nos, valójában nem is a kopogással van a baj. Bár a jelenség általános, a skála széles a csoszogástól a vonulásig.
 
Egyik közeli családtagom véleménye szerint a darwini természetes szelekció alapján azoknak, akik nem tudnak csendben járni, néhányezer évvel ezelőtt ki kellett volna halniuk. Ma már nyilván nem kell kardfogú tigristől tartani, már ha a főnökünk nem számít annak. A helyes járás így már nem létszükséglet. Azonban egészségünk és kollégáink idegeinek védelmében mindenkinek ajánljuk, figyeljen oda, milyen hangot ad ki járás közben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csinovnyikblog.blog.hu/api/trackback/id/tr651738735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csinovnyikblog · http://csinovnyikblog.blog.hu 2010.02.09. 08:59:55

Most jutott a tudomásunkra, hogy a világ egyes tájain erre a problémakörre már minisztériumot is létrehoztak:
www.youtube.com/watch?v=QlK-SBSput4

Bleko 2010.02.09. 21:18:30

Hi Csinovnyik! Én a Lépcsőházi Csendbenjárók családjába tartozókat is kedvelem. Hülye Járások Minisztériuma pedig: KIRÁLY!

Bumburnyák · http://csaba2007.spaces.live.com 2010.03.01. 14:22:01

..nem vesézted ki teljes mértékben a járás okozta problémakeltés teljes szegmensét..mert szó sem esett az úgynevezett, alattomosan nyikorgó lábbelikről, melynek minősített esete a cipőnkénti eltérő nyikorgás, illetve a csak egy lábra való nyikorgás esete..valamint nem esett keresetlen szó a menés okozta egyéb hang és más, előbbiektől eltérő fizikájú és kémiájú hullámok keltette rezgések és illatbehatások elemzésére sem..
..a teljesség igénye nélkül gondolok itt a könnyen tisztán tartható, ámde kelleténél nagyobb arányban műszált tartalmazó ruhaneműk okozta sirregésre és surrogásra, jobb esetben zizegésre, valamint az általuk, írósztal mellet való szorosabb elhaladást követő, elnyúló elektrosztatikus térre..mely kisebb, nem rögzített feljegyzéseinket egy fekete lyukhoz hasonló vonzerővel bírván, egyszerűen a ruhanemű külső kellékévé teheti..és ezek meggondolatlan visszaszerzési kísérlete..szexuális zaklatásnak is minősülhetnek..

hopp-hopp 2010.03.07. 15:19:45

hmmm - a tipegős cipellőkből pontosan tudom mikor melyik osztályhoz tartozó kolléganő sétál el az irodánk előtt.

amúgy én igazi tank vagyok klumpával és hamar felriasztom az egymásba és nem a munkába - feledkezett emberkéket :))
süti beállítások módosítása