Nincsen fontosabb személy egy vállalat életében, mint az IT guy. Bármilyen szervezet vígan tud működni huzamosabb ideig vezérigazgató, vagy neadjisten PR- és marketingmenedzser nélkül, ám rendszergazda hiányában nagyjából egy nap alatt megáll az élet.

A rendszergazda, mint az iroda működéséhez leginkább elengedhetetlen eszközök feletti korlátlan úr, jobb esetben csak a számítógépek és nyomtatók felügyeletéért és karbantartásáért, rosszabb esetben a telefonokért és a fénymásolókért is felel, természetesen önnön fontosságának teljes tudatában. Ha pedig hatalma még olyan esszenciális irodai felszerelésekre is kiterjed mint a dugihangfal vagy a laminálógép, könnyen beláthatjuk hogy a szegény felhasználó (vagy ahogy IT-körökben olyan lenéző hangsúllyal szokták volt emlegetni: a júzer) mennyire ki van szolgáltatva egyetlen ember hullámzó munkakedvének.

Természetesen az összes többi irodai alkalmazotthoz hasonlóan az IT szakember is rendkívül elfoglalt, ezt rendszeresen a dolgozók tudtára is adja, amint fennhangon közli a felhasználóval, hogy ő bizony jelenleg nem ér rá vírust irtani, hiszen éppen batch-fájlokat tömörít, meg amúgy is még service pack-et kell installálnia a szerverre. Szaktudását kihangsúlyozandó informatikusunk is gyakran nyúl érthetetlen szakzsargonhoz, tovább fokozva az egyszeri halandó júzer elveszettség-érzését.

A csinovnyik túléléséhez szükséges egyik legfontosabb irodai alapszabály tehát: a rendszergazdával jóban kell lenni. Vele való kapcsolatunkat már az első naptól szorgosan kell építgetnünk, hiszen további pályafutásunk szoftver- és hardverellátása múlhat ezen. A megfelelő alapokat Bill Gates munkásságának becsmérlésével könnyedén lerakhatjuk, hogy aztán tovább építkezvén szakértő szavait áhítattal igyuk, amint a legújabb technikai vívmányokról beszél nekünk. Az ily módon megpuhított szakember végül akár arra is hajlandó lesz, hogy központilag letiltott programokat installáljon céges számítógépünkre, vagy bármi egyebet az otthonira.

A bejegyzés trackback címe:

https://csinovnyikblog.blog.hu/api/trackback/id/tr401742757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopp-hopp 2010.03.07. 14:44:26

nahh a mi rendszergazdank csak csavarhúzóval ért a számítógéphez - mégis megvan.

krisztusi jelenség - hiszen megérkeztik, kocsija kinn áll - de ő amint belép a kapun - elpárolog és a munkaidő végig nem is látod, és nem is tudod utól érni telefonon, meg sehogysem - és - mégis megkapja a fizuját - mi meg a havi 5000 db spammot bónuszként - stb.

sortüzet rá.
süti beállítások módosítása